Нові нанопористі матеріали на основі термостійких поліціануратів - Григор’єва, О.П.; Гусакова, К.Г.; Файнлейб, О.М.; Lacoudre, N.; Grande, D. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Синтезовані та досліджені нові нанопористі плівкові матеріали на основі термостійких поліціануратів, отриманих шляхом синтезу in situ поліціануратної сітки (ПЦС) за присутності гідролітично лабільного полі-ε-капролактону (ПКЛ). Встановлено, що ПКЛ під час синтезу частково хімічно вбудовується в ПЦС, що формується, а при подальшому гідролізі ПКЛ частково видаляється із утвореної гібридної сітки ПКЛ/ПЦС, внаслідок чого в зразках формується пориста структура. Методами ІЧ-спектроскопії, ДСК, ТГА, ДСК-термопорометрії та СЕМ досліджено структуру та властивості вихідних і пористих гібридних ПКЛ/ПЦС матеріалів. Синтезированы и исследованы новые нанопористые пленочные материалы на основе термостойких полициануратов, полученных путем синтеза in situ полициануратной сетки (ПЦС) в присутствии гидролитически лабильного поли-ε-капролактона (ПКЛ). Установлено, что ПКЛ в процессе синтеза частично химически встраивается в формирующуюся ПЦС, а при дальнейшемгидролизе ПКЛ частично извлекается из образованной гибридной сетки ПКЛ/ПЦС, вследствие чего в образцах формируется пористая структура. Методами ИК-спектроскопии, ДСК, ТГА,ДСК-термопорометрии и СЕМ исследовано структуру и свойства исходных и пористых гибридных ПКЛ/ПЦС материалов. New nanoporous film materials based on thermosetting polycyanurates, obtaining by synthesis in situ of polycyanurate network (PCN) in the presence of labile poly-ε-caprolactone (PCL) were developed and investigated. It was established, that during synthesis PCL partially incorporates into PCN formed, and after the following hydrolysis is partially removed out of the hybrid PCL/PCN network. Consequently, porous structure in the samples was generated. Structure and properties of initial and porous hybrid PCL/PCN materials were characterized using IR-spectroscopy, DSC, TGA, DSC-thermoporometry and SEM analysis.