Соціальні реалії з позицій термодинаміки - Ксенжек, О. (Вісник НАН України, 2001)
Життя суспільства, особливо на переломних етапах, висуває безліч складних запитань. І,
мабуть, найболючішими і найчастіше повторюваними є два. Як досягти соціальної
справедливості? Чи можливо подолати протиріччя між багатством і бідністю? Відповіді на
них шукають передусім економісти, соціологи, політики. З цього приводу багато
дискутують. Втім, майже ніколи сторони не доходять згоди. Одна з причин цього полягає в
тому, що йдеться про визначення, які є скоріш сигналами, що генерують емоції, ніж чітко
визначеними термінами, придатними для раціонального логічного аналізу відповідних
соціальних явищ. Однак такий аналіз потрібен. І полегшити його може формалізація понять
з допомогою методів термодинаміки. На підставі дуже загальних принципів термодинаміка
допомагає простежувати можливу поведінку складних систем, навіть не маючи повної
інформації про їхню будову. Висновки, зроблені на підставі таких досліджень, безумовно,
варті і уваги економістів.