Глобальна спрямованість науки третього тисячоліття - Фірстов, С.; Левіна, Д.; Чернишов, Л.; Коміренко, Р. (Вісник НАН України, 2001)
Два роки минули відтоді, як Всесвітня конференція з проблем глобального розвитку науки та
освіти, проведена під егідою Комітету з освіти, науки та культури Організації Об'єднаних
Націй (UNESCO) та Міжнародної ради з науки (ISCU), прийняла «Декларацію з питань науки
та використання наукових знань» (Будапешт, 1999). Положення цього документа, який
фактично містить програму наукового розвитку на майбутні десятиліття, мали б стати
підґрунтям для визначення пріоритетів світової науки і норм співіснування окремих її
національних підрозділів. Та, на жаль, інформація про Декларацію не набула в Україні
достатнього поширення і не стала стимулом до конкретних дій. Ось чому автори статті
вважають за доцільне повернутися до аналізу її положень і наголосити на їх актуальності і
сьогодні. Адже йдеться про певні орієнтири для визначення пріоритетів подальшого
розвитку науки в Україні і про мотивацію її інтеграції до міжнародного наукового
співтовариства.