Економічний механізм природокористування: аналіз дієвості - Веклич, О. (Вісник НАН України, 2001)
У травні 2003 р. у Києві планується проведення п'ятої панєвропейської Конференції міністрів
охорони навколишнього середовища «Довкілля для Європи». Її мета — визначити комплекс
умов, сприятливих для формування екологічно безпечного європейського простору та його
сталого розвитку. Досягти цього допоможе підвищення ефективності природоохоронних
інструментів і механізмів. Справді, зарубіжний досвід переконує, що вибіркова і добре
продумана тактика застосування економічних інструментів раціоналізації
природокористування створює можливість виходу на якісніший, ефективніший та
екологобезпечний рівень виробництва, скорочуючи при цьому суспільні природоохоронні
витрати. А яким з цього погляду є вітчизняний економічний механізм природокористування?