Сорбційні властивості гібридних органо-неорганічних систем на основі уретанових олігомерів і силікату натрію - Мамуня, Є.П.; Юрженко, М.В.; Лебедєв, Є.В.; Іщенко, С.С.; Паращенко, І.М. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
На основі уретанових олігомерів різної молекулярної маси та силікату натрію синтезовано гібридні органо-неорганічні системи (ОНС). При порівнянні дифузійних параметрів для ОНС і для відповідних поліуретанів виявлено, що водопоглинаючі властивості ОНС зумовлені наявністю гідрофільної неорганічної фази, в якій стабілізується сорбат (вода), що надходить у систему. Швидкість надходження сорбату в ОНС не лімітується полімерною органічною матрицею, а величина коефіцієнта дифузії визначається умовами стабілізації води в неорганічній фазі. Найбільшою сорбційною ємністю характеризується ОНС-2102, що зумовлено високою молекулярною масою відповідного олігооксипропіленгліколю і його лінійною структурою. На основе уретановых олигомеров разной молекулярной массы и силиката натрия синтезированы гибридные органо-неорганические системы (ОНС). При сравнении диффузионных параметров для ОНС и для соответствующих полиуретанов установлено, что водопоглощающие свойства ОНС обусловлены наличием гидрофильной неорганической фазы, в которой стабилизируется сорбат (вода), поступающая в систему. Скорость поступления сорбата в ОНС не лимитируется полимерной органической матрицей, а величина коэффициента диффузии определяется условиями стабилизации воды в неорганической фазе. Самой большой сорбционной емкостью обладает ОНС-2102, что обусловлено высокой молекулярной массой соответствующего ОПГ и его линейной структурой. Hybrid organic-inorganic systems (OIS) based on urethane oligomers with different molecular weight and sodium silicate were synthesized. Comparing of the diffusion parameters of OIS and respective polyurethanes shows that water-absorbing properties of OIS are determined by the presence of hydrophilic inorganic phase, where stabilization of the incoming sorbate (water) takes place. Organic polymer matrix of OIS does not limit the water-incoming rate and diffusion constant value depends on conditions of water stabilization in the inorganic phase. OIS-2102 possess the highest sorption capacity due to the high molecular weight of respective OPG and its linear structure.