Электронная структура молекулярных комплексов на основе фуллерена С₆₀: DFT исследование - Лопатин, Д.В.; Чиркин, Е.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
В работе получена новая информация об электронных свойствах новых молекулярных комплексов: TMPDA·C₆₀, Bz₄BTPE·C₆₀, LMG·C₆₀, LCV·C₆₀. Показано, что каждая молекула донора формирует с атомами углерода ближайших молекул фуллерена несколько типов сокращенных ван-дерваальсовых контактов. Все комплексы можно отнести к полупроводникам. Исследованные молекулярные комплексы имеют более тонкую электронную структуру, чем изолированные молекулы С₆₀ и донора. Наблюдается смещение и увеличение числа линий в спектрах комплексов по сравнению со спектрами индивидуальных молекул доноров и фуллерена. У цій роботі одержано нову інформацію про електронні властивості нових молекулярних комплексів: TMPDA·C₆₀, Bz₄BTPE·C₆₀, LMG·C₆₀, LCV·C₆₀. Показано, що кожна молекуля донора формує з атомами вуглецю найближчих молекуль фуллерену кілька типів скорочених Ван дер Ваальсових контактів. Усі комплекси можна віднести до напівпровідників. Досліджені молекулярні комплекси мають більш тонку електронну структуру, ніж ізольовані молекулі C₆₀ і донора. Спостерігається зсув і збільшення числа ліній у спектрах комплексів у порівнянні зі спектрами індивідуальних молекуль донорів і фуллерену. In a given paper, we report new information concerning electronic structure of the molecular complexes: TMPDA·C₆₀, Bz₄BTPE·C₆₀, LMG·C₆₀, and LCV·C₆₀. As shown, each donor molecule forms several types of shortened Van der Waals contacts with adjacent molecules of fullerene. All complexes can be assigned to semiconductors. The molecular complexes under investigation have more fine electronic structure than the isolated C₆₀ fullerenes and the donor molecules. Shift and increase in number of lines in the spectrum of molecular complexes take place in comparison with the spectrum of
both individual C₆₀ fullerenes and donor molecules.