Срібловмісні полімерні нанокомпозити - Гресь, О.В.; Лебедєв, Є.В.; Матюшов, В.Ф. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Проаналізовано методи одержання наносрібла різних форм, композиційних матеріалів на його основі та їх застосування для каталізу, в наномасштабній електроніці, фотоніці, а також використання срібла у вигляді нановолокна для зниження порога перколяції в електропровідних системах. Увагу приділено методам синтезу наночастинок срібла з контрольованими формою та розміром; можливості стабілізації дисперсії нанорозмірних частинок. Наведено методи створення срібловмісних композитів з одночасним формуванням наночастинок і полімерної матриці, що дозволяє одержувати матеріали з новими властивостями для ефективного технологічного використання. Обзор посвящен анализу методов получения наносеребра различных форм, композиционных материалов на его основе и их применения для катализа, в наномасштабной электронике, фотонике, а также использования серебра в виде нановолокна для понижения порога перколяции в электропроводящих системах. Особое внимание уделяется методам синтеза наночастиц серебра с контролированными формой и размером; возможности стабилизации дисперсии наноразмерных частиц. Представлены методы создания серебросодержащих композитов с одновременным формированием наночастиц и полимерной матрицы, что позволяет получать материалы с новыми свойствами для эффективного технологического применения. In this work the analysis of diversiform nano-sized silver and related composite materials as well as their application for catalysis, nanoelectronics, photonics and nanofiber-induced percolation threshold reducing for conducting systems have been surveyed. The main attention was focused on the controllable synthesis of silver nanoparticles having well-defined shapes and dimensions, and their stabilization to disperse state. Simultaneous formation of silver nanoparticles and polymer matrix in situ for preparing high performance silver-containing composites with enhanced processing and application has been observed and evaluated.