Екологічно чиста атомна енергетика: технічні, економічні, соціальні, політичні аспекти - Вишневський, І.; Давидовський, В.; Трофименко, А. (Вісник НАН України, 2001)
Видатні досягнення ядерної фізики середини ХХ століття дали людству нове потужне джерело енергії, головною особливістю якого є величезна концентрація енергії в малому об'ємі речовини. Це зумовлює його значні переваги перед іншими енергоджерелами, але й водночас створює певну небезпеку, пов'язану з його використанням. Атомна енергетика як галузь, що потребує застосування сучасних передових технологій, уже сьогодні відіграє істотну роль в усьому світі і могла б стати основою енергетики майбутнього за умови її безпечності, економічної конкурентоспроможності та позитивного сприйняття громадськістю. Проте, мабуть, немає жодної іншої галузі науки і техніки, щодо якої висловлювалося б стільки суперечливих міркувань, як щодо атомної енергетики. Тому надзвичайно актуальним завданням є всебічний аналіз і об'єктивна оцінка її сучасного стану, тієї ролі, яку вона відіграє у світі і в Україні, всіх її переваг і недоліків і, нарешті, перспектив розвитку у ХХІ столітті.