Якою буде наша енергетична стратегія? (Аргументи проти атомної енергетики) - Багнюк, В. (Вісник НАН України, 2001)
У прийнятому 5 грудня 2000 р. на парламентських слуханнях у Верховній Раді України
«Зверненні до парламентів та урядів країн світу, міжнародних урядових і неурядових
організацій, світової спільноти щодо закриття Чорнобильської атомної станції» є
хвилюючі слова про необхідність усвідомити відповідальність за долю людства у
третьому тисячолітті. У документі підкреслюється, що катастрофа на ЧАЕС стала
трагедією світового масштабу, наслідки якої матимуть довготривалий вплив, і
висловлюється переконання в необхідності створення міцних підвалин широкого
взаєморозуміння та міжнародної співпраці для розв'язання екологічних проблем спільними
зусиллями. Справді, Чорнобильська катастрофа гостро поставила питання про
безпечність «мирного атома» і доцільність розвитку атомної енергетики. Однак чи
зробила світова спільнота відповідні висновки?