Кінетичні закономірності блок-кополімеризації поліакрилової кислоти з монометиловим етером поліетиленгліколю - Пермякова, Н.М. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Вивчено кінетичні закономірності радикальної блок-кополімеризації поліакрилової кислоти (ПАК) з монометиловими етерами поліетиленгліколю (МЕПЕГ) різної молекулярної маси. Встановлено значне зростання швидкості блок-кополімеризації і конверсії мономеру у порівнянні з гомополімеризацією акрилової кислоти, що вказує на позитивний динамічний матричний ефект, величина якого закономірно зростає при збільшенні MvМЕПЕГ. Изучены кинетические закономерности радикальной блок-кополимеризации полиакриловой кислоты с монометиловыми эфирами полиэтиленгликоля разной молекулярной массы. Установлено значительное возрастание скорости блок-кополимеризации и конверсии мономера по сравнению с гомополимеризацией акриловой кислоты, что указывает на положительный динамический матричный эффект, величина которого закономерно возрастает при увеличении MvМЕПЕГ. Kinetic laws of the radical block copolymerization of poly(acrylic acid) with monomethyl ethers of poly(ethylene glycol) of the different molecular weight were studied. Essential increasing of the block polymerization rate and the monomer conversion comparing with homopolymerization of acrylic acid was established. It pointed on positive dynamic matrix effect, which value grows at MvMEPEG increasing.