Особливості процесу сірчаної вулканізації полідієнів за наявності четвертинних амонієвих солей - Овчаров, В.І.; Соколова, Л.О.; Грищенко, В.К.; Баранцова, А.В.; Бусько, Н.А. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Досліджено кінетику та хімізм процесу сірчаної вулканізації полідієнів за наявності четвертинної амонієвої солі (ЧАС), синтезованої з доступної вітчизняної сировини. Встановлено, що ЧАС є не лише прискорювачем вулканізації малої активності, а також її можна використовувати як поліфункційну домішку за відсутності в суміші активатора вулканізації. На відміну від традиційних прискорювачів вулканізації, ЧАС, вірогідно, не взаємодіє безпосередньо з каучуком і не викликає його зшивання. Однак, ЧАС легко вступає в реакцію з сіркою, тобто початковим актом є утворення адукту - полісульфідного агента вулканізації, який взаємодіє з каучуком із одержанням активних продуктів приєднання та в подальшому - вулканізаційної сітки. Исследована кинетика и химизм процесса серной вулканизации полидиенов в присутствии четвертичной аммониевой соли (ЧАС), синтезированной из доступного отечественного сырья. Установлено, что ЧАС является не только ускорителем вулканизации малой активности, но также может быть использована как полифункциональная добавка при отсутствии в смеси активатора вулканизации. В отличие от традиционных ускорителей вулканизации, ЧАС, вероятно, не взаимодействует непосредственно с каучуком и не вызывает его сшивания. Тем не менее, ЧАС легко вступает в реакцию с серой, тоесть начальным актом является образование аддукта – полисульфидного агента вулканизации, который взаимодействует с каучуком с образованием активных продуктов присоединения и в дальнейшем – вулканизационной сетки. Kinetics and chemistry process of polydiene sulfuric vulcanization in the presence of quaternary ammonium salts (QAS), synthesized from accessible domestic raw material have been investigated. It was established, that QAS is not only the accelerator of vulcanization of low activity, but also can be used as the multifunctional additive in the absence in a mixture of the vulcanization activator. Unlike traditional accelerators of vulcanization, QAS, possibly, does not interact directly with rubber and does not crosslinked it. Nevertheless, QAS easily reacted with sulfur, that is an initial act of adduct formation - the polysulphidic agent of vulcanization that react with rubber with formation of active addition products, and in the further of vulcanization network.