Структурна організація бінарних сумішей карбоксиметилцелюлози і полі(диметиламіноетил)-метакрилату - Штомпель, В.І.; Підгайний, О.М.; Поліщук, Т.А.; Керча, Ю.Ю. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
За допомогою методів рентгеноструктурного аналізу і диференціальної сканувальної калориметрії встановлено, що у водорозчинних сумішах карбоксиметилцелюлози та полі(диметиламіноетил)метакрилату існують слабкі інтермолекулярні взаємодії. Показано, що суміщення полімерів має місце лише за вмісту 70 % мас. карбоксиметилцелюлози в їх суміші. С помощью методов рентгеноструктурного анализа и дифференциальной сканирующей калориметрии установлено, что в водорастворимых смесях карбоксиметилцеллюлозы и поли(диметиламиноэтил)метакрилата существуют слабые интермолекулярные взаимодействия. Показано, что совместимость полимеров реализуется лишь при содержании 70 % мас. карбоксиметилцеллюлозы в их смеси. By using of wide- and small-x-ray-scattering and differentiale scanning calorimetry of weak intermoleculare interactions in the water-solution blends of carboxymethyl cellulose and polydimethylaminoethyl methacrylate were esteblishe. It was esteblishe that only with 70 % wt. of carboxymethyl cellulose in the blend the polymers were compatibility.