Фразеологізми як знаки мовної експресії у “Щоденниках” 1923– 1929 рр. Сергія Єфремова - Мазур, Н. (Лексикографічний бюлетень, 2010)
У статті розкрито функціонування фразеологічних одиниць у
мемуарних текстах Сергія Єфремова, розглянуто семантичні й структурно-
семантичні трансформації фразеологізмів, відзначено вживання
фразеологічних одиниць у функції самохарактеристики автора,
характеристики інших осіб, образно-емоційної оцінки часу створення
мемуарного тексту.
Ключові слова: мемуарний текст, фразеологічні одиниці,
трансформація фразеологізмів, самовираження, образність, іронія. The article deals with the functions of pfraseological units in the
memoirs text of Sergej Yefremov, it is examined the semantic and structuralsemantic
transformations of pfraseological units. Conclusions about specific use
of pfraseological units in self descriptions of the other person’s, figurative and emotional appraisal of time creation in the memoirs text has been highlighted in
this article.
Keywords: memoirs text, pfraseological units, transformations of
pfraseological units, self expressed, figurativeness, irony.