Синтез сорбентів на основі пектину та поліетиленіміну - Кобилінський, С.М.; Рябов, С.В.; Керча, Ю.Ю. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Проведено синтез поліетиленімінвмісних сорбентів на основі цитрусового пектину. Отримано сполуки з вмістом поліетиленіміну від 30 до 71 % мас. і концентрацією аміногруп від 7,59 до11,19 ммоль/г. Вивчено сорбцію йонів Cu^2+, Hg^2+, Zn^2+, Co^2+, Ni^2+, Cd^2+, Pb^2+ залежно від pH і часу сорбції. Встановлено, що найбільшу спорідненість сорбенти проявляють з йонами Cu^2+, Hg^2+ та Ag^2+. Для йонів Cu^2+ кінетика сорбції описується рівнянням псевдо-другого порядку. Проведен синтез полиэтилениминсодержащих сорбентов на основе цитрусового пектина. Получены соединения с содержанием полиэтиленимина от 30 до 71 % мас. и концентрацией аминогрупп от 7,59 до 11,19 ммоль/г. Изучена сорбция ионов Cu^2+, Hg^2+, Zn^2+, Co^2+, Ni^2+, Cd^2+ и Pb^2+ в зависимости от pH и времени сорбции. Установлено, что наибольшее сродство сорбенты проявляют по отношению к ионам Cu^2+, Hg^2+ и Ag^2+. Для ионов Cu^2+ кинетика сорбции описывается уравнением псевдо-второго порядка. Synthesis of sorbents based on citrus pectin and polyethyleneimine (PEI) is carried out. Compounds obtained have PEI content ranging from 30 to 71 % w., and concentration of amino groups from 7,59 to 11,19 mmol/g, respectively. Sorption characteristics of the following ions: Cu^2+, Hg^2+, Zn^2+, Co^2+, Ni^2+, Cd^2+, Pb^2+ depending on pH value and adsorption time were studied and shown that highest affinity they demonstrate towards Cu^2+, Hg^2+ and Ag^2+ ions. Sorption kinetics for Cu^2+ ions is shown to be described by the pseudo-second order equation.