Варіантність в-/у- в тлумачному словнику - Мовчун, Л. (Лексикографічний бюлетень, 2010)
У статті розглянуто варіанти слів з початковим в-/у-, історія
розвитку семантики таких слів, а також принципи їх розроблення в
тлумачних словниках. Протягом ХІХ–ХХ століть у лексикографії
простежувалися три підходи до подання варіантів з початковим в-/у-:
подавання безсистемно, залежно від фактичного матеріалу, системно за
фонетичним принципом та системно за семантичним принципом.
Останній критерій був реалізований у “Словнику української мови”
(1970–1980) та продовжився в Додатку до нього.
Ключові слова: фонетичні варіанти, семантика, тлумачний
словник. This article contains the history of the variants of initial в-/у- ,
dynamics of semantics and principles of their presentation at the explanatory
dictionary. During 19–20th century there were three approaches to presentation
of the variants with initial в-/у-: presentation with lack of system, systematical
presentation by the phonetic principle and systematical presentation by the semantic principle. The last principle was realized at the Explanatory
Dictionary of the Ukrainian Language and its supplement.
Keywords: phonetic variants, semantics, explanatory dictionary.