Вплив постійного магнітного поля на структуру композитів на основі епоксидного полімеру та оксиду Fe(III) або Al(III) - Демченко, В.Л.; Штомпель, В.І.; Віленський, В.О.; Керча, Ю.Ю. (Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України, 2008)
Досліджено вплив постійного магнітного поля на структуру та питому теплоємність композитів на основі епоксидного полімеру та одного з оксидів металів (Аl2O3, Fe2O3) або їх суміші з поліаніліном. Проведені дослідження показали ефективність застосування ЗПМП для зміни структури композитів, наповнених як дисперсними нанорозмірними оксидами металів, так і їх сумішшю з діамагнітним ПАн. Дослідження гетерогенності та ефективного розміру мікрообластей гетерогенності показали, що магнітне поле дає змогу в широкому інтервалі змінювати ці характеристики композиційних полімерних матеріалів. Результати структурних досліджень і температурної залежності теплоємності композитів узгоджуються в тому, що ЗПМП сприяє процесам зростання ближнього трансляційного порядку міжвузлових фрагментів поліепоксиду як у вихідному стані, так і в стані композиції. Исследовано влияние постоянного магнитного поля на структуру и удельную теплоемкость композитов на основе эпоксидного полимера и одного из оксидов металлов (Аl2O3, Fe2O3) или их смеси с полианилином. Проведенные исследования показали эффективность применения ВПМП для изменения структуры композитов, наполненных как дисперсными наноразмерными оксидами металлов, так и их смесью с диамагнитным ПАн. Исследование гетерогенности и эффективного размера микрообластей гетерогенности показали, что магнитное поле позволяет в широком интервале изменять эти характеристики композиционных полимерных материалов. Результаты структурных исследований и температурной зависимости теплоемкости композитов согласовываются в том, что ВПМП оказывает содействие процессам роста ближнего трансляционного порядка межузлових фрагментов полиэпоксида как в исходном состоянии, так и в состоянии композиции. Study of influence of constant magnetic field (CMF) upon structure and specific capacities of composites on the base of polyepoxy and one from metal oxides (Al2O3, Fe2O3) or their mixture with polyaniline had fulfilled. Cary out investigations show the effectiveness application of CMF for change of structure of composites, filled such as dispersed and nanosize of metal oxides or their mixtures with diamagnetic polyaniline. The study of heterogeneity and effective sizes of micro domains of heterogeneity had show that magnetic field allow change these characteristics of polymeric composite materials in wide ranges. Results of structure investigation and temperature dependence of heat capacities of composites are in agreement that CMF render the assistance of processes grows short-range order of inter knots fragments of polyepoxy as in virgin, so in composition states.