Спільні підприємства як форма трансферу технологій - Александрова, В.; Гороховатська, М.; Щедріна, Т. (Вісник НАН України, 2001)
Технологічний розвиток виробництва у ХХ столітті, особливо в другій його половині,
зблизив провідні держави світу в багатьох сферах їхньої діяльності, зокрема в науково-
технічній. Відбувається об'єктивний процес глобалізації наукових знань і напрямів їх
матеріалізації у виробництві. Цей процес сприяє об'єднанню світового науково-
технічного потенціалу для розв'язання багатьох проблем, пов'язаних з умовами життя
людей. Ідеться передусім про проблеми, зумовлені загрозливим забрудненням
навколишнього середовища, низьким рівнем здоров'я людей та іншими факторами, без
урахування яких неможливе підвищення життєвого рівня населення в будь-якій країні
світу. Отже, зростає потреба в обміні науково-технічними досягненнями між країнами і
застосуванні відповідних форм співробітництва. Для цього створюються
транснаціональні корпорації, розробляються міжнародні програми з метою розв'язання
глобальних науково-технічних проблем.