Триглицеридные наноструктуры и их пространственно- временная динамика - Михаловский, И.С.; Мельникова, Г.Б.; Тарасевич, В.А.; Самойлов, М.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
Получена низкоразмерная дисперсная система из триглицеридов олеиновой кислоты. С использованием метода атомно-силовой микроскопии установлено, что дисперсная фаза представляет собой матрицу глобулярных наноструктур. Методом спектрального анализа показано, что коллоид из триглицеридов олеиновой кислоты характеризуется низкой скоростью деструкции дисперсной фазы с константой скорости порядка 10⁻⁵ с⁻¹. Наноструктуры из триглицеридов олеиновой кислоты могут быть основой коллоидной формы биоцида полигексаметиленгуанидингидрохлорида. Одержано низькорозмірну дисперсну систему з тригліцеридів олеїнової кислоти. З використанням методи атомово-силової мікроскопії встановлено, що дисперсна фаза являє собою матрицю ґльобулярних наноструктур. Методою спектральної аналізи показано, що кольоїд із тригліцеридів олеїнової кислоти характеризується низькою швидкістю деструкції дисперсної фази з константою швидкости порядку 10⁻⁵ с⁻¹. Наноструктури з тригліцеридів олеїнової кислоти можуть бути основою кольоїдної форми біоциду полігексаметиленгуанідингідрохлориду. Low-dimensional disperse system is fabricated from triglycerides of oleic acid. As revealed with the use of the atomic-force microscopy method, the dispersed phase is a matrix of globular nanostructures. As shown by the spectral-analysis method, the colloid of oleic-acid triglycerides is characterized by low rate of destruction of a dispersed phase with a kinetic constant of about 10⁻⁵ с⁻¹. Nanostructures of oleic-acid triglycerides can be a base of the colloidal form of polygexamethyleneguanidinehydrochloride biocide.