Вивчення неоднорідностей внутрішньої будови Марса та Місяця за даними їхніх гравітаційних полів - Церклевич, А.Л.; Заяць, О.С.; Зазуляк, П.М.; Фис, М.М. (Кинематика и физика небесных тел, 2010)
Розглядається інтерпретація планетарних аномалій гравітаційного поля Марса і Місяця у їхньому взаємозв’язку з внутрішньою неоднорідною будовою. Модель гравітаційного поля Марса і Місяця до 20-го порядку і степеня, а також параметри тришарової моделі (кора, мантія, ядро) і планетарні параметри приймались за вихідну інформацію. Побудовано моделі тривимірного розподілу густини для Марса і Місяця. Подано інтерпретацію карт горизонтальних неоднорідностей густини відповідно на глибинах 50, 100, 1700 км для Марса і 60,100, 1400 км для Місяця. Рассматривается интерпретация планетарных аномалий гравитационного поля Марса и Луны в их взаимосвязи с внутренним неоднородным строением. Модель гравитационного поля Марса и Луны до 20-го порядка и степени, а также параметры трехслойной модели (кора, мантия, ядро) и планетарные параметры использовались в качестве исходной информации. Построены модели трехмерного распределения плотности для Марса и Луны. Дана интерпретация карт горизонтальных неоднородностей плотности соответственно на глубинах 50, 100, 1700 км для Марса и 60, 100, 1400 км для Луны. We consider the interpretation of planetary anomalies of the gravitational fields of Mars and Moon in relation to their internal heterogeneous structure. As the source information we used the models of the gravitation fields of Mars and Moon up to the 20-th order and degree as well as parameters of three-layer model (crust, mantle, core) and planetary parameters. The models for three-dimensional density distribution for Mars and Moon are constructed. The interpretation of the maps for horizontal heterogeneities of density at depths of 50, 100, and 1700 km for Mars and 60, 100, and 1400 km for Moon is presented.