Влияние фрактальной структуры прекурсора на процесс ферритообразования и морфологию частиц нанодисперсного гексаферрита бария М-типа - Соловьева, Е.Д.; Пашкова, Е.В.; Белоус, А.Г. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
Исследовано влияние фрактальной структуры прекурсоров, полученных методом осаждения гидроксокарбонатов и золь—гель, на фазовые превращения при синтезе и морфологию частиц нанодисперсного гексаферрита бария М-типа. Определена фрактальная структура, что позволяет снизить температуру достижения однофазности и получить наночастицы гексаферрита бария с анизотропией формы в виде пластинок и стержней. Досліджено вплив фрактальної структури прекурсорів, одержаних методою осадження гідроксокарбонатів та золь—ґель, на фазові перетворення при синтезі та морфологію частинок нанодисперсного гексафериту барію М-типу. Визначено оптимальну фрактальну структуру, яка дозволяє знизити температуру досягнення однофазности та одержати наночастинки гексафериту барію з анізотропією форми у вигляді платівок та стрижнів. The effect of the fractal structure of precursors obtained by either precipitation of hydroxicarbonates or sol—gel technique on the phase transformations occurring during the synthesis and the morphology of nanodisperse M-type barium hexaferrite particles is studied. The optimal fractal structure is determined. Using of such a structure results in significant reduction of the single-phase temperature and makes possible fabrication of nanosize barium hexaferrite with the plate-like and rod-like shape anisotropy.