Эффекты солнечного затмения 1 августа 2008 г. в приземной атмосфере - Акимов, А.Л.; Черногор, Л.Ф. (Кинематика и физика небесных тел, 2010)
Описаны результаты оптических наблюдений и анализа динамики эффектов в приземной атмосфере, сопровождавших частное (фаза около 0,42) затмение Солнца вблизи г. Харькова 1 августа 2008 г. в сравнении с эффектами частных затмений 11 августа 1999 г. и 3 октября 2005 г. Все три затмения имели место в околополуденное время. Обнаружено, что 3 октября 2005 г., 1 августа 2008 г. и 11 августа 1999 г. при максимальном значении функции покрытия, равном 0,13, 0,31 и 0,73, среднее квадратичное отклонение σS смещения края солнечного диска уменьшилось соответственно на 0,13, 0,30 и 0,68". Уменьшение температуры приземной атмосферы tα при этом составило 1,3, 2,0 и 7,3 К. Времена запаздывания уменьшений σS и tα составляли около 15 и 5 мин соответственно. Описано результати оптичних спостережень і аналізу динаміки ефектів у приземній атмосфері, що супроводжували часткове (фаза близько 0,42) затемнення Сонця поблизу м. Харкова 1 серпня 2008 р. у порівнянні з ефектами часткових затемнень 11 серпня 1999 р. і 3 жовтня 2005 р. Усі три затемнення мали місце біля опівдня. Виявлено, що 3 жовтня 2005 р., 1 серпня 2008 р. і 11 серпня 1999 р. за максимального значення функції покриття, що дорівнювало 0,13, 0,31 і 0,73, середнє квадратичне відхилення σS зсуву краю сонячного диска зменшилося відповідно на 0,13, 0,30 і 0,68". Зменшення температури приземної атмосфери tα під час цього складало 1,3, 2,0 и 7,3 К. Часи запізнювань зменшень σS та tα складали близько 15 та 5 хв відповідно. The ground-based optical observations made during the partial (42% of the solar disk diameter) solar eclipse on I August 2008 and the analysis of the dynamics of associated effects at the air-Earth boundary near the Kharkiv city are compared with effects of the solar eclipses observed on II August 1999 and 3 October 2005. All three solar eclipses occurred around midday. The rms value of the solar limb during the eclipses on 3 October 2005, I August 2008 and II August 1999 is revealed to decrease by 0.13, 0.30 and 0.68 arcsec at the maximum of visible solar surface coverage of 0.13, 0.31 and 0.73, respectively. The atmospheric temperature at the air-Earth boundary was decreased by 1.3, 2.0 and 7.3 K. The time lags of σS and tα decreases were about 15 and 5 min, respectively.