Оценка масс "темной" материи в галактиках по измерениям скоростей "светлой" - Засов, А.В. (Кинематика и физика небесных тел, 2010)
Форма кривых вращения дисковых галактик, полученная по доплеровским измерениям, сама по себе не дает информации о наличии темного, небарионного вещества в галактиках. Однако анализ дисперсии скоростей старого звездного диска в сочетании с фотометрическими оценками позволяет оценить массу галактических дисков по отношению к массе гало и сделать вывод как о наличии большой несветящейся массы, так и об особенностях динамической эволюции звездных дисков. Форма кривих обертання дискових галактик, отримана за допплерівськими вимірюваннями, сама по собі не дає інформації про наявність темної, неба -рі он ної речовини у галактиках. Проте аналіз дисперсії швидкостей старого зоряного диска у поєднанні з фотометри чними оцінками дозволяє оцінити масу галактичних дисків відносно маси гало і зробити висновок як про наявність великої не світної маси, так і про особливості динамічної еволюції зоряних дисків. Rotation curve shapes for discy galaxies which are obtained from the Doppler measurements give no information on the presence of dark non-baryonic matter in these objects. However, the velocity dispersion of old disc stars together with the photometric data enables one to estimate disc-to-halo mass ratios, which suggests a great deal of non-luminous mass in galaxies and provides a possibility to study the dynamical evolution of stellar discs.