Особенности конвективных движений в верхней фотосфере Солнца. I - Костык, Р.И. (Кинематика и физика небесных тел, 2010)
На основе спектральных наблюдений линий железа, проведенных вблизи центра солнечного диска на 70-см германском вакуумном башенном телескопе VTT, установленном в обсерватории Дель Тейде Института астрофизики на Канарских островах (о. Тенерифе), исследовалось конвективное иоле интенсивностей и скоростей от уровня образования континуума до температурного минимума. Конвективные элементы в процессе своего движения как вверх, так и вниз изменяют с высотой не только знак контраста, по и направление движения. Высота, на которой происходит такая инверсия, сильно зависит от скорости и контраста конвективных элементов, которые они имели на уровне образования непрерывного спектра. В среднем инверсия скорости происходит на высоте 240±130 км, а контраста — на высоте 200±65 км. На основі спектральних спостережень ліній заліза, які були проведені поблизу центра сонячного диску на 70-см німецькому баштовому телескопі VTT, встановленому в обсерваторії Дель Тейде Інституту астрофізики на Канарських островах (о. Тенерифе), досліджувалось конвективне поле інтенсивностей та швидкостей від рівня утворення континууму до температурного мінімуму. Конвективні елементи під час свого руху як вверх, так і вниз змінюють з висотою не тільки знак контрасту, але і напрямок руху. Висота, на якій відбувається така інверсія, сильно залежить від швидкості та контрасту конвективних елементів, які вони мали на рівні утворення неперервного спектру. В середньому інверсія швидкості мас місце на висоті 240±130 км, а контрасту — на висоті 200± 65 км. The granulation brightnesses and convective velocities in the solar photosphere between the levels of formation of the continuum radiation and the temperature minimum are examined. The spectral images of the granulation observed in the iron lines were obtained using the 70-cm German Vacuum Tower Telescope (VTT) at the Observatorio del Teide on Tenerife (Spain). It is shown that the convective structures change not only the sign of relative contrast, but also the direction of the motion during theirs motions up and down throughout the solar photosphere. The heights of intensity contrast reversal and velocity sign reversal strongly depend on the convective velocity and intensity measured in the continuum. On the average, the velocity sign reversal takes place at the height 240±130 km and intensity contrast reversal occurs at the height 200±65 km.