Пошук специфічних інгібіторів протеїнкінази СК2 і вазоактивних сполук серед похідних 5-аміно-1,3-оксазолів - Шабликін, О.В.; Кухаренко, О.П.; Яковенко, І.Н.; Ярмолюк, С.М.; Броварець, В.С. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2008)
У процесі взаємодії 2-ациламіно-3,3-дихлороакрилонітрилів з амінокислотами — гліцином, β-аланіном, γ-аміномасляною кислотою та орнітином — отримано нові похідні 5-амінооксазолу. Біологічну активність нових сполук протестовано на моделі ізольованих сегментів каротидних артерій кроликів (за впливом на тонус судин) і в біохімічних тестах активності ряду протеїнкіназ людини. Деякі сполуки виявили вазодилатуючі властивості поряд з інгібуванням активності протеїнкінази СК2. Обговорюється можливий внутрішньоклітинний механізм дії досліджуваних сполук на тонус кровоносних судин ссавців, що зумовлені їх впливом на протеїнкіназу СК2 судинних міоцитів. Under treatment of 2-acylamino-3,3-dichloroacrylonitriles with glycine, β-alanine, γ-amino acid and ornitine the new N-substituted aminooxazoles were obtained. The new chemical compounds were screened for the possible influence on the tonus of isolated rabbit carotid arteries as well as for inhibitory activity against some human protein kinases. Some compounds revealed vessels relaxation activity on the phenylephrine-preconstricted rabbit carotids. Due to the maximal vasodilatation activity of compound 4е, the mechanism of its influence on vessels was further investigated. The possible role of CK2 inhibition in the vasodilatation effect of 4e is discussed.