Греко-католицьке духівництво в умовах ЗУНР: роль у формуванні органів влади, творенні українського війська - Єгрешій, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
Проаналізовано громадсько-політичну та просвітницьку роботу греко-католицького духівництва, визначено вплив церкви на формування органів влади
ЗУНР, доведено, що в період національно-визвольних змагань 1918–1923 рр. ГКЦ
зайняла виразну державницьку позицію. This article analyzes civic, political and educational engagement of the GreekCatholic
clergy. It explores Church’s influence on the shaping of the governmental agencies
in the ZUNR and proves that during the 1918–1923 national liberation struggle the
UGCC occupied emphatic pro-state position.