Галицький політикум напередодні Листопадового Чину - Мазур, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
Охарактеризовано суспільно-політичну ситуацію в Галичині напередодні
Листопадового зриву 1918 р., проаналізовано внутрішні та зовнішні чинники,
що сприяли формуванню державності на західноукраїнських землях, визначено
ставлення українських та польських політичних партій до ідеї розпаду Австро-
Угорської імперії. The article characterizes the socio-political situation in Galicia on the eve of the
November Uprising of 1918. It analyzes the internal and external factors that fostered
the establishment of the Ukrainian statehood on the Western Ukrainian lands. The author
defines the attitude of the Ukrainian and Polish political parties towards the idea of the
dissolution of the Austro-Hungarian Empire.