Українці Кубані та діяльність польських повстанців на Північному Кавказі в XIX ст. - Білий, Д. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
Проаналізовано особливості становлення та розгортання національно-визвольних рухів на Північному Кавказі, розкрито діяльність Чорноморського козацького війська, визначено причини його ліквідації. The article analyzes the specific characteristics of the national liberation struggles
in the Nothern Caucasus. It explores the activities of the Black Sea Cossack Army
and singles out the reasons for its disbandment