Організація та бойова діяльність Українських повстанських формувань (1917–1921) - Задунайський, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2009)
У статті розглянуто особливості військової організації та бойової діяльності українських повстанських формувань упродовж 1917–1921 рр. Повстанці
мали власну військову організацію та використовували досягнення російських
формувань, українських революційних військ і досвід українських козаків. Найбільше
українські козацькі військові досягнення застосовували повстанські загони кубанських козаків. Всі українські повстанські формування намагалися діяти в залежності від конкретної ситуації. In article it is considered features of the military organisation and fighting activity of
the Ukrainian insurgent formations in 1917–1921 Insurgents had own military organisation and used achievements of the Russian formations, the Ukrainian revolutionary armies and experience of the Ukrainian Cossacks. The Ukrainian Cossack achievements were a basis for actions of insurgent groups of the Kuban Cossacks. All Ukrainian insurgent formations aspired to operate according to a fighting situation.