Екологія: наукова сутність, об'єкти досліджень, завдання - Голубець, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Розкрита суть чотирьох основних розділів екології: аутекології, демекології, синекології та екосистемології; описані об’єкти, предмет і завдання
останньої. Визначена роль розумової і виробничої діяльности людства як
зовнішнього збурювального чинника щодо живих систем і як організатора
соціосфери. Обґрунтовані завдання екосистемології у теперішніх геосоціальних умовах. The matters of the four main divisions in ecology, such as autecology, demecology, synecology and ecosystemology have been uncovered. The objects, subjects and assignments of the latter were described too. A part of mankind’s mental and industrial activities, which are outside disturbing factors for biosystems and sociosphere organisers, has been determined. The assignments of ecosystemology within present geosocial condition were well grounded in the article.