Радіаційні технології в різних галузях економіки (розробки Інституту ядерних досліджень НАН України) (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 8 жовтня 2014 року) - Ковалінська, Т.В. (Вісник НАН України, 2014)
Наведено основні результати досліджень нових перспективних напрямів
застосування радіаційних технологій для отримання матеріалів та виробів з оригінальними властивостями, що поки що недоступно іншими методами. Встановлено шляхи підвищення ефективності радіаційних
технологій у традиційних галузях виробництва, визначено перспективи
застосування їх для створення нових конструкційних матеріалів, для будівельної індустрії та оперативного контролю за ресурсними показниками критичного обладнання АЕС. Розроблено і випробувано оригінальні способи
використання іонів низьких і наднизьких енергій для виробництва високоякісних харчових продуктів. Приведены основные результаты исследований новых перспективных направлений применения радиационных
технологий для получения материалов и изделий с оригинальными свойствами, пока недоступных другими методами. Установлены пути повышения эффективности радиационных технологий в традиционных отраслях производства, определены перспективы применения их для изготовления новых конструкционных материалов, для
строительной индустрии и оперативного контроля за ресурсными показателями критического оборудования
АЭС. Разработаны и испытаны оригинальные способы использования ионов низких и сверхнизких энергий для
производства высококачественных пищевых продуктов. The materials, presented in this paper, reflect research results of new perspective approaches of using radiation technologies
to obtain materials and products with original properties which are not available yet with other methods. The ways
of efficiency enhancement of radiation technologies in traditional industry branches are defined, and the perspectives of
using them for the production of new construction materials, for building industry and operational control of resource
indicators of critical equipment of NPPs are found and tested. The original ways of using low and ultralow energy ions
for the production of high quality food are worked out and tested.