Синергетичні підходи до оцінки структури, розвитку і стійкості біотопів та проблеми прогнозування їх змін (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 29 жовтня 2014 р.) - Дідух, Я.П. (Вісник НАН України, 2014)
Розв’язання складних екологічних проблем у контексті переходу на засади
сталого розвитку вимагає застосування нових термодинамічних, синергетичних підходів, в основі яких лежить теорія нелінійності, використання
якої потребує переведення якісних характеристик екосистем у кількісні
одиниці. Розроблена автором методика синфітоіндикації дає змогу застосувати ряд сучасних математичних методів і оцінити характер залежності між зміною екофакторів та біотопів. На основі понять теорії фракталів і теорії катастроф розглянуто проблеми структуризації, розвитку
(сукцесії, синеволюції), характер трансформації енергії степових і лісових
екосистем, а також їх охорони. Розкрито проблеми інвазії видів та всихання ялинників Карпат у контексті кліматичних змін. Решение сложных экологических проблем в контексте перехода на позиции устойчивого развития предполагает
использование новых термодинамических, синергетических подходов, в основе которых лежит теория нелинейности, что требует перевода качественных характеристик экосистем в количественные показатели. Применение
разработанной автором методики синфитоиндикации позволяет использовать ряд современных математических
методов и оценить характер зависимости между изменением экофакторов и биотопов. На основании понятий
теории фракталов и теории катастроф рассмотрены проблемы структуризации, развития (сукцессии, синэволюции), характер трансформации энергии степных и лесных экосистем, а также их охраны. Подняты проблемы инвазии видов и усыхания ельников Карпат в контексте климатических изменений. Solution of complicated ecological problems in the context of change-over to sustainable development requires the appliance
of thermodynamic, synergetic approaches based on the theory of non-linearity, which needs conversion of qualitative
characteristics of ecological factors to quantitative variables. Application of methodology of synphytoindication
developed by the author enables the usage of a large variety of contemporary mathematical methods and the estimation
the type of dependence between the change of ecosystems and biotopes. The issues of structuring and development (succession,
synevolution) of steppe and forest ecosystems concerning their protection, the character of energy transformation
are considered on the basis of notions of fractals and catastrophes. The issues of species invasion and spruce forest
drying in the Carpathians as result of climate change are raised.