Синтез, противірусна й інтерфероніндукуюча активність карбоксипохідних планарних поліциклічних сполук - Карпенко, О.С.; Доровських, І.В.; Шибінська, М.О.; Мальцев, Г.В.; Ляхова, О.А.; Гусєва, Ю.О.; Жолобак, Н.М.; Співак, М.Я.; Ляхов, С.А.; Андронаті, С.А. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2008)
Зазначено, що серед низькомолекулярних індукторів інтерферону (IIФН) лише карбоксиметилакридон (КМА) є молекулою, яка негативно заряджена за фізіологічних умов. Інші планарні поліциклічні IIФН є носіями позитивного заряду, що стало підгрунтям для спекуляцій відносно унікальності цього індуктора. Синтезовано низку планарних три- та тетрациклічних сполук, які містять карбоксильну групу; показано, що всі вони є IIФН і противірусними агентами. Таким чином, КМА - не є унікальним, а лише одним із багатьох планарних поліциклічних IIФН із негативним зарядом за фізіологічних умов. Amixine and Carboxymethylacridone (CMA) are representatives of the structurally broad class of the planar polycyclic compounds, most of which are active antivirals and IFN-inductors. CMA stands out of this class due to the presence of negative charge in the physiological conditions contrary to the positively charged other inducers, what, possibly, caused a speculation about uniqueness of this drug. We have synthesized and tested as antiviral and interferon inductors sodium salts of some planar polycyclic acids. CMA isn’t the only one, but one from the set of planar anionic interferon inductors.