Первинні сукцесії техногенних ландшафтів сірчаних родовищ - Білонога, В.; Малиновський, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Наведені результати досліджень заростання техногенних ландшафтів сірчаних родовищ. Основні варіанти розвитку сукцесій належать до первинних сингенетичних з поступовим набуванням ендоекогенетичних ознак. Зміни охоплюють міґрацію, розмноження рослин, становлення і подальший розвиток міжпопуляційних фітоценотичних зв’язків. Формування рослинного покриву, інтенсивність та напрями подальших змін визначаються комплексом екологічних факторів — властивостями техногенного субстрату, рельєфом та поточним антропогенним навантаженням. Сукцесії є проґресивними і спрямовані на зростання продуктивности і стабільности серійних фітоценозів. Виділено етапи та стадії заростання на основі домінантних видів та типів біоморф едифікаторів. The investigation results of plant cover formation in technogenous landscapes of the
sulphur deposits are given. The main versions of succession development are described. It has been determined that the process of plant cover formation by its nature belongs to the primary syngenetic succession gradualy gaining endoecogenetic indication. The changes include migration, plant reproduction, formation and further development of interpopulation phytocoenotic connections. The nature of plant cover formation is determined by the complex of ecological factors — peculiarities of technogenous substrate, relief and current anthropogenic pressure. The stages of plant cover formation on the basis of dominant species and types of biomorph edificators have been described.