Флористичне розмаїття Львівщини - Малиновський, К. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
Розглянуто поняття про біологічне розмаїття та особливості флори судинних рослин території Львівської области. Флора її складається з 1805 видів аборигенних та адвентивних судинних рослин, серед яких багато рідкісних, реліктових та ендемічних видів, у тому числі 123 види, занесені до Червоної книги України. Флористична розмаїтість Львівщини пояснюється наявністю в її межах Карпатської гірської системи на півдні, великого центральноєвропейського вододілу (Розточчя), Подільської височини на сході та Поліської низовини на півночі. Наголошено на
потребі пильної охорони рідкісних видів рослин, властивих Центрально-європейській, Балтійській та Східноєвропейській геоботанічним провінціям. The growth of 1550 vascular plants species of aboriginal flora and above 250 species of
advetitious flora in the territory of Lviv administrative region has been recorded. Great diversityof flora could be explained by the devision of region territory and availability of landscapes with specific Verhovyna, Subcarpathians, Podilla, outlying district of Polissia and Polissia areas and ecotopes. Taxonomic composition of flora, existence of rare species included into the Red Data Book of Ukraine and other rare species deserved to be protected within Central European (Carpathians), Baltic (Polissia) and Eastern European (Podillya) floristic areas.