Ідеї “органічного розвою” на сторінках часопису “Русь” (1867) - Середа, О. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Проаналізовано дискурс прогресу та “органічного розвою”, що у 1867 р. розвинула львівська народовецька газета “Русь”. Її дописувачі виступали за перенесення уваги із політичної діяльності на просвітні, соціальні та економічні питання. Зокрема, вони наголошували на значенні видання підручників для народних шкіл та націоналізації освічених груп суспільства. На установчих зборах “Просвіти” ці ідеї представляв Ф. Заревич. The author analyzes discourse of progress and “organic development” that appeared in 1867 in the national-populist newspaper “Rus’”. Its contributors regularly argued in favour of engaging in educational, social and economic matters instead of politics. In particular, they stressed the importance of textbooks for primary schools and nationalization of educated groups of society. At the founding meeting of “Prosvita” these ideas were further elaborated by Fedir Zarevych.