Поширення та созологічна оцінка Орхідних (Orchidaceae Juss.) Українського Розточчя - Загульський, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
На підставі аналізу гербарних матеріалів, літературних відомостей та власних досліджень встановлено видовий склад родини Orchidaceae Juss. Українського Розточчя та його зміни за останні 200 років. Види родини віднесено до нових категорій IUCN та запропоновано заходи щодо охорони репрезентативних місцезростань. 38 species of Orchidaceae Juss. family have been revealed in Ukrainian Roztochya during 200-year floristic investigation in this territory. Among them 14 species are extinct, EX (Anacamptis pyramidalis, Coeloglossum viride, Dactylorhiza ochroleuca, Gymnadenia conopsea, Hammarbya paludosa, Herminium monorchis, Liparis loeselii, Listera cordata, Malaxis monophyllos, Neottianthe cucullata, Orchis coriophora, O. ovalis, O. ustulata, Traunsteinera globosa). Some species are critically endangered, CE — 1 (O. militaris), endangered, EN — 2 (O. morio, O. purpurea), vulnerable, VU — 17 (Cephalanthera damasonium, C. longifolia, C. rubra, Corallorhiza trifida, Cypripedium calceolus, Dactylorhiza fuchsii, D. incarnata, D. maculata, D. majalis, Epipactis atrorubens, E. helleborine, E. palustris, Goodyera repens, Listera ovata, Neottia nidus-avis, Platanthera bifolia, P. chlorantha). The status of some species is data deficient, DD — 4 (D. traunsteineri, D. hebridensis, E. purpurata, Spiranthes spiralis). On the areas of Nature Reserve „Roztochya” and Yavorivsky National Nature Park 14 and 9 species are protected.