Біоіндикаційна властивість пилку Acer platanoides L. і Acer pseudoplatanus L. - Калинович, Н. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2001)
В умовах забруднення міського середовища хемічними викидами двигунів автотранспорту суттєво підвищується відсоток стерильного пилку в рослин Acer platanoides L. i A. pseudoplatanus L., які зростають біля автомагістралей. Якість пилку виявилася високомінливою в умовах досліду. Однофакторний дисперсійний аналіз із високим рівнем достовірности продемонстрував, що більша частина змін, які спостерігалися, викликана різницею у навантаженні доріг автотранспортом. Одержані результати дають змогу використовувати стерильність пилку як індикаційну ознаку для оцінки стану довкілля. The quality of the male gametophytes of Acer platanoides L. and A. pseudoplatanus L. in conditions of air pollution effected by the autоmobile dust has been investigated. The increase of the pollen sterility in comparison with clean areas has been shown. High percentage of changes in pollen quality depends on the quantity of cars moving on roads. This has been demonstrated with the aid of dispersion analysis. This fact as well as a wide variability of the investigated sign makes it possible to use pollen sterility as bioindicator of the environmental condition.