Порівняння показників метаболічної адаптації деревних рослин у Карпатах і на рівнинах заходу України - Гнатів, П. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Запропонована концепція макрометаболічної структури листків як системи біохемічних показників адаптації деревних рослин. Уся суха маса розглядається як сума вмісту клітковини, водорозчинних цукрів, ліпідів, протеїдів і золи, а їхнє відсоткове співвідношення — як екологічно зумовлений структурно-метаболічний тест-код для рослин певного виду в конкретних умовах місцезростання. На підставі реґіональних досліджень проілюстрована залежність синтезу в листках білків, клітковини та ліпідів, а також нагромадження золи від адекватности середовища і зростаючих у ньому видових груп деревних рослин. The concept of macrоmetabolite structure of leaves as system of biochemical adaptation
parameters of wood plants is offered. All dry weight is considered as the sum of the contents of cellulose, water-soluble carbohydrates, lipides, protein and ashes, and their percentage parity — as the ecologically caused structurally-metabolic test code of plants of the species in concrete conditions of whereabouts. On the basis of regional researches the dependence of synthesis of protein, cellulose and lipides in leaves, as well as accumulation of ashes on adequacy to an environment and growing in it species groups of wood plants is illustrated.