Стратегічні завдання карпатознавців у контексті наукових ідей В. І. Вернадського - Голубець, М. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
У контексті наукових ідей В. Вернадського стосовно живої речовини, плівки життя та ролі людського розуму і керованої ним праці як організатора глобальної надсистеми — соціосфери розглянуто стратегічні питання раціонального використання, охорони й перспектив розвитку карпатської геосоціосистеми. Strategic questions of rational use, protection and developmental perspectives of Carpathian geosociosystem in terms of V. Vernadsky scientific ideas concerning “living
substance”, “pellicle of life” as well as the role of human intelligence and intellectually
managed activity as an organizer of global supersystem — the sociosphere are discussed .