До походження лісів Українських Карпат - Малиновський, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Аналізом екологічних, ценотичних, систематичних і хорологічних особливостей сучасних та аналогів головних третинних ценозоутворювачів встановлені флорогенетичні комплекси рослинного покриву Карпат. Формування сучасних неморальних і бореальних лісів є наслідком тривалої структурної реорганізації та адаптації третинної рослинности, котрі супроводжувалось поступовим випаданням теплолюбних елементів, міґрацією та заміщенням їх видами із сусідніх територій. By the means of analysis of ecological, systematic and geographic features of modern
dominants and analogues of the main tertiary coenoticgenerators the author has determined historical complexes of vegetative covering of the Carpathians. The author considers forming of modern nemorose and boreal forests as a process of prolonged structural reorganization and adaptation of tertiary vegetation accompanied by gradual disappearing of warm-requiring elements, by migration and their displacement for species from adjacent territories.