Просвітницькі ідеї о. Степана Качали - Пашук, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
На основі п’яти статей, опублікованих у 1868, 1870 рр. у “Слові” та двох в “Основі” за 1870 р., охарактеризовано просвітницькі ідеї о. Степана Качали, що стали поштовхом до заснування Товариства “Просвіта” та пропаганди масової просвітницької діяльності, потрактованої важливішою і потрібнішою суспільству, ніж політична діяльність. The author characterizes enlightening ideas of Father Stepan Kachala on the basis of five articles published in 1868 and 1870 in “Slovo” and two articles published in 1870 in “Osnova”. They gave impulse to the establishing of the “Prosvita” society and propagation of mass enlightening activity, which was treated as more important and necessary for the society than the political one.