Просвітня діяльність Юліана Романчука - Булачек, В. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Стаття розкриває основні віхи життя та діяльності однієї з найбільш вагомих постатей українського політичного життя Східної Галичини кінця ХІХ – початку ХХ ст. Окремо акцентується на просвітницькій діяльності Юліана Романчука, його роботі на керівних посадах товариства “Просвіта” та в редколегіях народовецької преси Галичини. The author describes main stages in the life and enlightening activity of the one of the key figures in Ukrainian political life of the Eastern Galicia of the end of 19th century – beginning of 20th century – Yulian Romanchuk. He pays a special attention to his enlightening activity, his work on the ruling positions of the “Prosvita” society, editorial boards of National-populist periodicals in Galicia.