Отець Гнат Рожанський – діяч “Просвіти” - Стеблій, Ф. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Простежено самовіддану громадсько-культурну працю о. Гната Рожанського –
одного з перших священиків-просвітян і члена Товариства ім. Т. Шевченка, зокрема його визначну роль в організації першого найповнішого видання збірки творів Т. Шевченка в Галичині (1867–1869), ініціативи щодо видання “Просвітою” творів про визначні постаті, попередню апробацію просвітянської популярної літератури, дружні взаємини з Ю. Федьковичем та І. Франком, причетність до забезпечення перемоги на виборах 1883 р. до Галицького Крайового сейму видатного народовецького діяча Ю. Романчука. The author traces self-sacrificing socio-cultural work of Father Hnat Rozhans’kyi,
one of the first priests-educators and members of the T.Shevchenko Society, in particular
his prominent role in the organization of the first full edition of Taras Shevchenko works
in Galicia (1867–1869), initiatives to publish texts on outstanding public figures by
“Prosvita”, preliminary approval of popular enlightening literature. The author also deals
with the Rozhan’kyi’s friendly relations with Yu.Fed’kovych and I.Franko, and his role in
the victory of prominent national populist activist Yulian Romanchuk in the elections to
the Galician provincial Diet in 1883.