З історії “Просвіти” на Cтрийщині - Мандрик, М. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Викладено історію заснування та діяльності філії й читалень Товариства “Просвіта” на Стрийщині з 1892 р. до часів Першої світової війни. Відзначено важливу роль у розбудові просвітництва у регіоні Є. Олесницького, О. Нижанківського. Наведено кількість членів читалень, окреслено форми діяльності, заснування різних українських громадських організацій. The author outlines history of establishing and activities of branches and reading
clubs of “Prosvita” in the Stryi region since 1892 till the First World War. He points out
important role of Ye. Olesnytskyi and O. Nyzhankiskyi in the development of educational
structures in the region. The number of members of reading clubs, forms of activities and
foundation of various Ukrainian social organizations are presented.