Роль “Просвіти” у розвитку українського народознавства - Кирчів, Р. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Окреслено зусилля Товариства “Просвіта”, спрямовані на формування українського народознавства у перші роки діяльності. Наведено огляд етноматеріалів, зібраних організацією у 1868–71 рр., та згадано пізніші зусилля Товариства щодо збирання
пам’яток усної народної творчості у Галичині. The author describes attempts of the ”Prosvita” society to form Ukrainian ethnology
in the first years of its existence. He surveys ethnological materials that were collected
by the organization in 1868-1871 and points out later attempts of the society to collect
folklore materials in Galicia.