Читання для народу: видання “Просвіти”, стереотипи масової культури й ментальність галичан перших десятиліть ХХ ст. - Голик, Р. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Проаналізовано механізми впливу масових видань “Просвіти” на формування ментальності галицьких українців перших десятиліть ХХ ст. Простежено, як через популярне читання українська інтеліґенція популяризувала власні ідеали та свою “картину світу” – еталонні уявлення про політику, (етно)географію, економіку, етику,
естетику, літературу, історію, матеріальну культуру тощо. The author analyzes mechanisms of the influence of mass publications of “Prosvita”
on the formation of mentality of Galician Ukrainians in the first decades of the 20th century, and describes how Ukrainian intelligentsia popularized through the popular readings its ideals and worldview – its standard concepts of politics, (ethno)geography,
economics, ethics, aesthetics, literature, history, material culture etc.