Образ Америки у виданнях “Просвіти” - Чорновол, І. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2010)
Студія акцентує на американофільських настроях галицьких народовців, як і київських українських діячів. Упродовж 1882–1906 рр. львівська “Просвіта” опублікувала вісім брошур з історії США, дві з них було перевидано. Проамериканські настрої притаманні й багатьом іншим гуртам лібералів Європи – на противагу періодові 1919–1939. Тоді “Просвіта” не видала жодної такої брошури. This study focuses on the pro-American feelings of the Ukrainian liberal activists
in Galicia and Kyiv as well. Total number of the pro-American brochures published in
Lviv by “Prosvita” in 1882–1906 was eight ones, two of them were re-edited. Contrary to the period 1919–1939, generally many other liberal circles in all Europe had the same
friendly feelings towards the USA. “Prosvita” published none pro-American text in the
Polish times.