Сучасний стан біорозмаїття та його планетарне значення - Шеляг-Сосонко, Ю.; Ємельянов, І. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Біорозмаїття — найбільш важливий природний ресурс, багатство всього людства і національне багатство кожної держави. Цінність біорозмаїття була сформована впродовж тривалого біологічного розвитку, фактично є джерелом стабільности і відіграє буферну роль в біосфері. Біорозмаїття загалом зменшує негативні для біоти коливання абіотичних факторів. Сьогодні методологічна основа продовження життя на Землі — складна поліфункціональна концепція збереження біорозмаїття, що ґрунтується на ідеології охорони природи і збалансованого невиснажливого
використання природних ресурсів. Майбутнє людства можливе лишень за таких стосунків з природою. The biodiversity is the most important natural resource, the global mankinds' property and
the national property of every state. The value of biodiversity naving been formed during a long-term biological evolution is in the fact the source of stability and it plays the buffer role in the biosphere. Due to diversity the abiotic factors fluctuations that are negative for the biota in the whole are decreasing. Today methodological basis of life duration in the Earth is complex polifunctional concept of biodiversity preservation based on the ideology of unremned nature and balanced unexhausting utilization of natural resources. The future of mankind is possible with such treatment of nature only.