Рідкісні види судинних рослин Українських Карпат - Крічфалушій, В.; Будников, Г. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2003)
Для охорони в Українських Карпатах запропонований реґіональний Червоний список видів судинних рослин. Він укладений на підставі даних польових досліджень авторів, аналізу численних вітчизняних і закордонних гербарних колекцій та критичного перегляду літературних джерел, що містять відомості про флору краю. Червоний список налічує 423 таксони, які належать до 238 родів і 72 родин. Показане їхнє місце в Червоних книгах різного рівня та міжнародних нормативно-правових документах. Наведений аналіз розподілу рідкісних видів по систематичних, хорологічних і адміністративних одиницях та категоріях охорони.
Представлені дані щодо структури і поширення ендемічного фітогенофонду. Подано перелік нових і забутих таксонів, а також таксонів, наявність яких у флорі реґіону потребує підтвердження. The regional Red List of vascular plant species is suggested for the preservation in the
Ukrainian Carpathians. It is completed on the basis of field research data of authors, numerous ukrainian and foreign herbarium collections, critical review of literary sources which gave information on the regional flora. The Red List totals 423 taxa belonging to 238 genera and 72 families. Their places in Red Books of different levels and International legal documents are shown. Analysis of distribution of rare plant species within the systematic, khorology and administrative units, within the categories of protection, is suggested. Data on the structure and distribution of endemic phytogene pool are given. List of new and forgotten taxa and taxa whose availability in the flora of the region needs to be confirmed are given.