Покуття: історико-краєзнавчі дослідження (90-ті роки ХХ – початок ХХІ ст.) - Королько, А. (Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність, 2012)
Здійснено огляд й аналіз історико-краєзнавчих досліджень історико-географічного регіону Прикарпаття – Покуття. Звернено увагу на організацію науково-дослідницьких експедицій у регіон області; індивідуальні дослідження окремих науковців та краєзнавців; проведення наукових конференцій з проблем історичного краєзнавства, етнології, туризму; публікації наукових праць із питань історичного краєзнавства; пожвавлення роботи музеїв, які займаються цією проблематикою; організацію на Івано-Франківщині, зокрема й на Покутті, загальноукраїнських та регіональних фестивалів, оглядів свят і спеціальних виставок. The article overviews and analyses the regional history studies of Pokuttia, the historical and geographical region of the Western Ukraine. The attention is paid to the organization of the research expeditions to the region, individual researches of scientists and ethnographers, the holding of the conferences on historical ethnography, ethnology, tourism, publishing scientific works on regional history studies; the improvement of work of the museums that deal with this issue, the organization in Ivano-Frankivsk region, including Pokuttya, of the Ukrainian and regional festivals, reviews of holidays and special exhibitions.